Copyright 2018 - Custom text here

Alkohol kalkulátor ( az online alkoholszonda )

A véralkoholszint kalkulátorral alkoholszonda használata nélkül is megtudhatod, hogy nagyságrendileg mennyi a pillanatnyi véralkohol szinted, sőt még azt is, hogy kb. mikorra várható az alkohol kiürülése a véredből. Mivel itt nem tudsz belefújni az alkoholszondába, ezért neked kell beírnod, hogy mit ittál. Az eredményt az általunk ismert legpontosabb számítási mód adja.

Ha segítségre lenne szükséged, akkor kattints ide ! Ha sofőrszolgálatra lenne szükséged, akkor segít a sofőrszolgálat kereső.


0. lépés: Válaszd ki, hogy milyen módban szeretnéd használni a kalkulátort! (az oldal újratöltődik!)

Súgó


 • Egyszerű => Kevesebb paraméter megadása szükséges (gyorsabb és pontatlanabb).
 • Részletes => Több paraméter megadása szükséges (lassabb, de pontosabb).

1. lépés: Állítsd be a testsúlyod!

2. lépés: Állítsd be az időpontot és azt, hogy mit és mennyit ittál (gyorskeresés a gombbal). Több kör beviteléhez használd az 'Új kör' gombot!

Új kör
Számítás
Mentés
Visszaállítás
Ha tetszik a kalkulátor, lájkolj minket és oszd meg az ismerőseiddel! Köszönjük!
Új számítás

A véralkohol-szint kalkulátor eredménye általános alkohol lebontó képességet vesz figyelembe. A valóságban az alkohol feszívódási ideje és a lebomlási idő egyénenként változó. Az eredmények tájékoztató jellegűek. A fejlesztések során törekszünk egy - a valóságot jobban megközelítő és - jobban paraméterezhető kalkulátor kidolgozására. Nézz vissza gyakran és hamarosan egy fejlettebb algoritmus alapján kaphatod az eredményeket. Az adatok felhasználásából eredő károkért felelősséget nem vállalunk.

Tudatállapotok a véralkoholszint függvényében

Normál tudatállapot (0 - 0.5‰)

Az alkoholfogyasztásnak semmi látható jele nincs. Azonban ez az alkoholmennyiség már kimutatható!

Eufórikus állapot (0.5‰ - 1.2‰)

Az alkoholtól felszabadulttá, derűssé váltál, illetve a megszokottnál többet beszélsz. A precíziós mozgásod ügyetlenné vált, de komolyabb egyensúlyzavarokra nem kell számítanod.

Izgatott állapot (1.2‰ - 2.1‰)

A hangulatod már nem egyértelműen derűs, inkább ingadozó. Adott esetben olyan dolgokat cselekszel, amit józan állapotban nem követnél el. Lassulnak a reflexeid, és romlik az érzékelésed, valamint a felfogóképességed. Egyensúlyérzeted bizonytalanabb, súlyosabb esetben akár az emlékezeted is kihagyhat.

Zavarodott állapot (2.1‰ - 2.8‰)

A mozgáskoordinációd már elég bizonytalan. A térbeli tájékozódási képességed is romlott. A valóság összemosódhat a képzeleteddel (vagy fordítva). A cselekvési szándékod nem mindig egyértelműek. Rosszullét jelentkezhet: fejfájás, hányinger, vagy akár hányás is. Levert lehetsz, rosszul artikulálhatsz, valamint a különböző külső ingerekre intenzívebben reagálsz.

Aluszékony állapot (2.8‰ - 3.8‰)

Mozdulataid lomhák, mozgásod koordinálatlan, reakcióidőd nagyon rossz. Fokozottan előfordulhat rosszullét, hányás, vizelettartási nehézségek. Súlyosabb esetben képes lehetsz akár a leglehetetlenebb testhelyzetekben is elaludni.

Kómás állapot (3.8‰ - 5‰)

Előfordulhat teljes eszméletvesztés és kórósan alacsony testhőmérséklet. A légzésed és keringésed koordinálatlanná válik, rosszabb esetben a légzésed leállhat, ami fulladásos halált okoz.

Halott (5‰ fölött)

5% fölötti véralkoholszint súlyos alkoholmérgezést jelent, túlélni gyakorlatilag lehetetlen.

Ha 0‰-es véralkoholszint felett gépjárművet vezetsz, akkor azzal a hatályos büntetési tételeket kockáztatod és a saját és mások testi épségét is veszélyezteted


Mit nevezünk alkoholnak?

Tiszta alkoholnak az etil-alkoholt (etanol) nevezzük. Az véralkoholszint kalkulátor is az alkoholtartalmú italok etanol tartalmával számol.

Etanol

CH3CH2OH = Etanol (kép: Wikipedia)

A véralkoholszint kiszámítása

A véralkoholszint a vérben található tiszta alkohol mennyiségével arányos. Az elfogyasztott alkohol mennyiségéből és a fogyasztás óta eltelt időből kiszámítható a várható pillanatnyi véralkoholszint is. A számítás többféle módon történhet:

 • Az egészséges máj időegységre jutó átlagos alkohollebontó képessége alapján a testsúly figyelembe vételével.
 • Erik M. P. Widmark által 1932-ben megalkotott képlete alapján, amely csak a testsúly - alkohol lebontás szempontjából - ’hasznos’ részével számol.
 • A Widmark által kidolgozott számítás – klinikai kísérletek alapján – többször pontosított képlet alapján, ami a testsúly, testmagasság és a nem mellett már az életkorral is számol így biztosítva a legpontosabb eredményt.

Mitől jobb a mi véralkoholszint kalkulátorunk?

Több okból is:

 • Az ital adatbázisunkkal segítjük a felhasználó fogyasztásának pontos bevitelét.
 • A számítás pontosságát a Widmark formula evolúciója szerint finomítjuk.
 • A számításnál az összes alkohol bevitelt a fogyasztás időpontjában vesszük figyelembe (és nem egyszerre egy időpontban).

Jelenleg az alkohol kalkulator professzionális üzemmódjának megalkotásán dolgozunk. Ebben a módban a legpontosabb algoritmust fogjuk alkalmazni azoknak, akik még pontosabb eredményt szeretnének.

A véralkoholszint jelölése

A véralkoholszint kifejezésére általánosságban kétféle módot használnak.

 • Ezrelék: az 1 liter vérben található tiszta alkohol mennyiségét fejezik ki ezrelékben. Inkább Európában használatos.
 • Százalék: az 1 deciliter vérben található tiszta alkohol mennyiségét fejezik ki százalékban. Észak-Amerikában és Ausztráliában használatos, de a nemzetközi publikációkban is ez az elfogadott formula. Ezért a véralkoholszint kalkulátor nemzetközi verziójában mi is ezt a formátumot használjuk.

A két kifejezési mód lényegében nem is különbözik egymástól, hiszen ami a világ egyik felén (így nálunk is) 1‰, az máshol 0,1%. Ezek pedig ugyanazt jelentik.

Mi történik az alkohollal a szerevezetben?

Az alkoholfogyasztás során az emésztőrendszerbe kerülő etanolnak nagyságrendileg 90 százalékát bontja le a májunk. A maradék 10 százalék a kilégzéssel vagy a vizeletben távozik a szervezetünkből. Nem vagyunk egyformák és ez a különbözőség az alkohol felszívódásra és a lebontási folyamatokra is hatással van. Ez a tény alapjaiban meghatározza az alkohol kalkulátor pontosságát. Minden egyes ember szervezete másként reagál az elfogyasztott alkoholra, ezért a számított és a valós értékek között különbség lehet!

Alkoholfogyasztás után 2 fő folyamat zajlik a szervezetünkben, melyek az alkoholfogyasztás időtartamától függően átfedésben lehetnek.

 1. Az alkoholtartalmú ital elfogyasztása után az első folyamat a felszívódás. A felszívódás idejét az egyén alkoholfogyasztási szokásai és az alkoholfogyasztás előtti étkezések is befolyásolják. Ha éhgyomorra iszunk, akkor a felszívódás pár perc alatt megtörténhet, de egy kiadós étkezés után akár másfél óra is eltelhet, amire felszívódik a teljes elfogyasztott alkoholmennyiség.
 2. Lebontás a második – általában hosszadalmasabb és a véralkoholszint számítás szempontjából érdekesebb – folyamat. Ugyanúgy, ahogy a felszívódásnál, a lebomlási folyamatok és egyénenként változóak lehetnek.

Ivás után mikor vezethetek?

Az alkohol kiürülésével ( a véralkoholszint nullára csökkenésével ) csak a jogilag leszünk alkalmasak a vezetésre. Nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása esetén a szervezet regenerálódása nem ér véget az alkohol kiürülésével. A koordinációs képesség és a reakcióidő csak később áll helyre. Mint szinte minden paraméter, ez is egyénenként változó lehet, így az alkohol kalkulatorban ezzel sem tudunk számolni. Ha nem érzed magad vezetésre alkalmasnak, akkor zéró véralkoholszintnél se vezess! Szerencsére vannak alternatív lehetőségek is, amelyeket igénybe vehetsz a saját és környezeted védelmében.

Figyelmeztetés

Még nem töltötted ki az előző kör adatait.

Figyelmeztetés

Még nincs mentett számítás.

Az oldal a felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használ.